
PERONEAL SİNİRİN SIKIŞMASI
PERONEAL SİNİRİN SIKIŞMASI NEDİR?
Derin peroneal sinir bacağın ön yüzünden aşağıya iner, ekstansör retinakulumun altından geçmeden önce tibialis anterior, ekstansör hallusis ve digitorum longus ve peroneus tertius kaslarının innervasyonunu, retinakulumu geçtikten sonra lateral terminal dalı ekstansör digitorum brevis kasının ve medial terminal dalı ise ayak sırtında birinci ve ikinci parmaklarının birleşme yerindeki küçük bir bölgenin duyusal innervasyonunu sağlar.
Bacakların en önemli 2 sinirinden biri olan Peroneal sinir özellikle diz dış tarafında bu alanda sıkışması ve direkt travması sonucu oluşabilir.
Yüksek botlar, sıkı çorap bağları, çoraplar ve bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturma sonucu sinir bası altında kalabilir. Ayrıca anestezi sırasında hastanın uygunsuz pozisyonda yatırılması da sinirin basısına neden olabilir.
beslenme yetersizliği, metabolik faktörler veya siniri çevreleyen koruyucu subkutanöz dokunun azalmasının olaya neden olduğu düşünülmektedir
PERONEAL SİNİRİN SIKIŞMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Peroneal sinir lezyonunda ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünün duyu kaybına eşlik eden, ayağın ve ayak baş parmağı kendine çekmede kas gücünde zayıflık bulgularına rastlanır. Ağır lezyonlarda düşük ayak gelişir.
Motor nöron hastalığı bazen düşük ayak ile birliktedir, ancak fasikulasyon varlığı, üst motor nöron defisitler ve duyunun korunmuş olması motor nöron hastalığını peroneal nöropatiden ayırır.
PERONEAL SİNİRİN SIKIŞMASI TEDAVİSİ
Diz bölgesinde sinirin sıkışmasının önlenmesi için hastanın uyarılması önemlidir. Öncelikle enjeksiyon tedavisi sonrasında cerrahi girişim endikasyonu vardır. Fibuler tünel içinde sinir serbestleştirilir. Dekompresyondan sonra motor fonksiyon % 87 olguda düzelmektedir.